Voorste Kruisband Revalidatie

Een blessure aan de (voorste en/of achterste) kruisband van de knie wordt ook wel het infarct van een knie genoemd. Een kruisband ruptuur kan veel instabiliteit en beperkingen in dagelijks leven en vooral sport veroorzaken. Een goede begeleiding in herstel is van groot belang voor een goede terugkeer in sport en het voorkomen van recidieven of andere blessures. 

Maak direct een afspraak

Kruisband blessure

Een kruisband blessure ontstaat vaak bij een rotatie beweging op hoge snelheid, en gaat vaak gepaard met acute pijn, het horen (of voelen) van een ploppend geluid en zwelling in de knie. De knie kan instabiel aanvoelen en in de beginfase is de beweeglijkheid van je knie meestal beperkt.

Een niet operatieve of operatieve revalidatie van de (voorste-) kruisband heeft als doel de gewrichtsfunctie te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid te verbeteren, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken. Via gerichte oefeningen en trainingsschema’s worden de functies die u nodig heeft in het dagelijkse leven, in uw werk en bij het sporten, weer hersteld.

Terugkeer naar oude sportniveau als doel

Het doel van de revalidatie is terugkeer naar oorspronkelijk sportniveau zonder nieuwe blessures. Om dit mogelijk te maken is een goede samenwerking tussen de patient, (sport-)fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg belangrijk. In totaal zal de revalidatie (gemiddeld) negen tot twaalf maanden duren. Om terug te keren naar uw oude niveau van functioneren voor het kruisbandletsel zal er een analyse gemaakt worden van uw sport. Herstel is afhankelijk van tijd, kwaliteit van bewegen, return to play testen, uw niveau van sport. 

Uitgebreide revalidatie- en test faciliteiten

Medisch Centrum IBIS heeft de ideale mix van kennis, kunde en faciliteiten tot haar beschikking om een optimale revalidatie te verzorgen. Bij de revalidatie maken we gebruik van de uitgebreide faciliteiten van HealthCity Amstelveen Zuid (voormalig AllSports), waaronder moderne trainingsapparatuur, vrije haltergewichten, vrije functionele oefenruimtes, 

Daarbij beschikken we over:
Alter G: antizwaartekracht loopband om met minder belasting lopen, wandelen, belasten te kunnen trainen. Er kan een gewichtsafname van 80% plaats vinden en opgebouwd per 1%. 
Excentrisch flywheel platform: effectief optimaal trainen met het flywheel principe. Excentrische krachten, power en krachttesten. 
– Fysio(loop-test)mat: coordinatieve loopvorm trainingen. 
Blazepods: functionele reactieve trainingen. 
– Veldrevalidatie: ruime mogelijkheden om sportspecifieke veltrainingen te verzorgen. 

Voor iedere overgang naar een andere fase zullen criteria gebruikt worden. Deze worden ondersteund door testen en testmateriaal
– Gerichte vragenlijsten
– Microfet: links – rechts krachtsvergelijkingen
– Hoptesten (sprong/stabiliteits testen) 
– Return to Sport testen

Samenwerking Orthopedie – Chirurgie

Door een goede samenwerking en overleg met de orthopeden en chirurgen in de regio zijn de communicatie lijnen kort en garanderen we optimale zorg. Vanuit scholing en netwerken beschikken we over de meest recente behandelprotocollen en richtlijnen.

 

Orthopedie kliniek Bergman – NaardenWe werken nauw samen met

  • Orthopedie Amstelland Ziekenhuis
  • Orthopedie Netwerk OLVG
  • Orthopedie AVE Klinieken
  • Orthopedie Annatommie
  • FC Kruisband
 
Mark Rekers, Fysiotherapeut, Manueel therapeut, Revalidatie expert:
“De voornaamste pijlers van onze knie revalidatie zijn het slagen voor de Return to Sport testen met een ‘Limb Symmetrie Index’ van minder dan 10% voor alle onderdelen, en een zo goed mogelijk herstel van de motoriek met veilige landing strategieën. Vanuit mijn wetenschappelijke ambitie ben ik in samenwerking met Dr Meuffels (orthopeed in het Erasmus MC Rotterdam) en sportarts Edwin Goedhart (medisch manager bij de KNVB) in 2018 gestart met de registratie van voorste kruisbandletsel in de Eredivisie en Jupiler league.”
 
 

In 2021 heeft er voor het gehele team een masterclass plaats gevonden onder leiding van Nicky van Melick, sportfysiotherapeut, onderzoeker sportothopedie. Bekend van haar promotietraject “Return to play after anterior cruciate ligament reconstruction in pivoting athletes. It’s time to reconstruct rehabilitation”

Door de specifieke kennis en kunde die we in ons team hebben en de uitgebreide omstandigheden kunnen we een optimale revalidatie verzorgen. 

Onze VKB Revalidatie specialisten

Sander Schouwstra

Specialismen: Fysiotherapeut, Manueel Therapeut, Revalidatie Expert

Mark Rekers

Specialismen: Fysiotherapeut, Master Manueel Therapeut, Revalidatiexpert

Maaike Brugmans

Specialismen: Fysiotherapeut, Master Sportfysiotherapeut, Revalidatietherapeut, Oncologie