Oedeem fysiotherapie

Oedeemtherapie wordt toegepast bij mensen die last hebben van een abnormale ophoping van vocht in het lichaam, wat veroorzaakt kan worden door verschillende redenen. U kunt een zwaar of strak gevoel in het lichaam ervaren of verminderde beweeglijkheid. 

Maak direct een afspraak

Oedeem : abnormale vochtophopingen

Bij oedeemtherapie behandelen we abnormale vochtophoping ergens in het lichaam. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende redenen. Denk hierbij aan:

  • Oedeem ten gevolge van een operatieve ingreep (zowel pre- als postoperatief
  • Oedeem ten gevolge van een oncologische behandeling (tijdens/na chemo, bestralingen, operatie)
  • Oedeem ten gevolge van een ongeval (bijv. sportletsel)
  • Oedeem ten gevolge van een verminderd lymfesysteem bij ouderdom

 

“Oedeemfysiotherapie geeft snel verlichting, zodat bewegen makkelijker wordt”

De oedeemtherapeut geeft uitleg over de werking van het lymfesysteem en hoe om te gaan met de klachten. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van verschillende technieken om het vocht te verminderen. Denk in eerste instantie aan de focus op actief leven, maar ook aan technieken als manuele lymfdrainage (in combinatie met compressie) om de afvoer te stimuleren waardoor het oedeem vermindert en u minder klachten zult ervaren. Verder beschikken we ook over technieken als lymftaping en littekenbehandeling om een zo compleet mogelijk traject in te kunnen gaan met u als individu.  

De therapie wordt gegeven door therapeut Sanne Boels (Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut, Revalidatietherapeut en Oncologisch Fysiotherapeut i.o.:

‘Tijdens mijn stage bij Medisch Centrum IBIS kwam ik al veel mensen tegen met oedeemklachten tgv  oncologische behandelingen. Tijdens de opleiding Oedeemfysiotherapie kwam ik er al snel achter dat oedeemtherapie niet alleen een aanvulling is voor de oncologische patient, maar ook voor mensen na bijvoorbeeld een acuut trauma als een voorste kruisband ruptuur of na het verstuiken van je enkel. Het geeft mij een goed gevoel wanneer ik patiënten door middel van de samenwerking van therapieën binnen onze praktijk tevreden naar huis zie gaan en elke week weer blijer op hun afspraak komen vanwege de progressie die ze geboekt hebben!’ 

Onze Oedeem fysiotherapie specialisten

Sanne Boels

Specialismen: Fysiotherapeut, Revalidatietherapeut, Oedeemfysiotherapeut