Oncologie

Wanneer de diagnose “kanker” wordt gesteld, heeft dat een behoorlijke impact op uw leven. Dit zou kunnen leiden tot depressiviteit en vermoeidheid. Gelukkig is door de huidige medisch zorg de overlevingskans enorm toegenomen. Omdat kanker in diverse vormen voorkomt zijn er tegenwoordig verschillende behandelmogelijkheden. Desalniettemin kan een medische behandeling zoals een operatie of bestraling littekenweefsel veroorzaken met als gevolg pijn, problemen met bewegen of oedeemvorming (vochtophoping). 

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat mensen die deelnemen aan een fitnessprogramma (ondanks de omstandigheden) meer energie hebben, zich prettiger voelen en minder moe zijn. Training (bewegen, met name fitness- en spierversterkende oefeningen) heeft een positief effect, zowel voor, tijdens als na de behandeling.

Trainingsprogramma - fysiotherapie

Het programma dat Medisch Centrum IBIS biedt, is een specifiek trainingsprogramma gemaakt voor de oncologische patiënt. Dus voor iedereen bij wie de diagnose kanker is gesteld, ongeacht de ernst en fase van de medische behandeling. Na een intake en een aantal testen, wordt uw trainingsprogramma aangepast aan uw huidige functieniveau en uw hulpvraag, waardoor er sprake is van een persoonlijk programma. Bij pijnlijke bewegingen en/of verminderde beweeglijkheid van bijvoorbeeld de schouder bij borstkankerpatiënten, zal u eerst met een individuele fase starten, zodat u daarna zonder beperking weer kunt bewegen. Begeleiding kan zowel op individuele basis als in groepsverband. 

De aanpak van Medisch Centrum IBIS is gericht op het terugkrijgen van uw (actieve) levensstijl, met als doel ‘leren genieten van het leven ondanks de omstandigheden’ en u zult merken dat bewegen u een positieve kijk geeft op uw eigen leven. Door een multidisciplinaire aanpak wordt er zo goed mogelijk aan uw wensen voldaan. 

De trainingsperiode duurt 26 weken. In deze weken zitten diverse meetmomenten gepland om zo uw vooruitgang in kaart te brengen waarna het trainingsprogramma opnieuw wordt afgestemd. Uiteraard is het verstandig om daarna zelfstandig of onder begeleiding door te blijven sporten. 

 

Wat is het effect van deelname?

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij aanpak op deze manier de deelnemers: 

 

  • - Meer energie hebben
  • - Zich fitter en fijner voelen
  • - Zich zekerder voelen
  • - Een gezondere bloeddruk hebben
  • - Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • - Minder angstig zijn
  • - Minder lat hebben van oedeem
  • - Positiever in het leven staan
  • - Een verandering in hun leefstijl hebben. 

 

Mocht u nog vragen hebben omtrent dit programma, neemt u dan contact op met Maaike Brugmans via brugmans@mcibis.nl of direct met Medisch Centrum IBIS via 0206405026 en vraag naar de mogelijkheden die wij u kunnen bieden. 

Maaike Brugmans is Sportfysiotherapeut (Master NVFS) en heeft diverse opleidingen gevolgd voor het begeleiden en behandelen van mensen met kanker.  

 

 

 

Medisch Centrum IBIS | Van der Hooplaan 237, 1185 LN Amstelveen | 020 - 640 50 26 | info@mcibis.nl