Dry Needling

Sinds 2007 is Dry Needling in Nederland een specialisatie binnen de fysiotherapie en opgenomen in het beroepsprofiel van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).  Dry Needling is een moderne Westerse manier van weefselstimulatie met een accupunctuurnaald. In tegenstelling tot accupunctuur is Dry Needling gebaseerd op kennis van (neuro)anatomie, neurofysiologie en pijnsystemen. Dry Needling zorgt ervoor dat het lichaamseigen pijndempingssysteem wordt gestimuleerd en de daarmee samenhangende triggerpoints worden gedeactiveerd.  

Wat maakt Dry Needling bijzonder?

In tegenstelling tot andere niet-invasieve fysiotherapeutische technieken (massage, manuele triggerpoint behandelingen, mobilisaties, manipulaties,training, oefentherapie e.d.) is Dry Needling een invasieve techniek met een niet snijdende naald waardoor diepere gelegen weefselstructuren beter en specifieker benaderd kunnen worden. 

Dry Needling is een fysiotherapeutische interventie en wordt gezien als onderdeel van de totale behandeling. Het is dus geen behandeling op zich en is voornamelijk gericht op het verbeteren van (vaak chronische) spier- en/of pijnklachten. Bij deze therapievorm wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Deze spieren zijn vaak verantwoordelijk voor diffuse, zeurende en/of doffe pijnen met een kenmerkend uitstralingsgebied. Het doel van de therapie is om een reflexmatige ontspanning te bereiken door het aanprikken van een ‘triggerpoint’. Wanneer deze therapie wordt gecombineerd met oefentherapie, dan zijn de resultaten geregeld snel, effectief en veelbelovend naar verbetering.

Triggerpoints

Triggerpoints zijn bij iedereen latent aanwezig en worden actief in bepaalde situaties. Actieve triggerpoints kunnen op dat moment spontaan klachten met uitstralende pijn geven. Risicofactoren die bij het onstaan van dit type klachten een rol kunnen spelen zijn ondermeer: trauma’s, postoperatieve situaties, surmenage(overbelastings)klachten, weefselschade en bij diverse aandoeningen zoals langer bestaande rugklachten. Daarnaast kunnen er factoren een rol spelen die er voor zorgen dat het lichaam zelf niet kan herstellen, dus een bepaald klachten patroon niet kan corrigeren. 

 

 

U kunt bij Medisch Centrum IBIS terecht voor Dry Needling bij

  • Sander Schouwstra
  • Maaike Brugmans
  • Brenda Pronk
  • Lara Schiedon
  • Matthijs van Kamp

 

 

Extra informatie voor medici

Janet G Travell, MD (1901 - 1997) en David G. Simons, MD (1922 - 2010) hebben een zeer balangrijk levenswerk gemaakt op het 

gebied van Myofasciale pijn en Myofasciale triggerpoints. Zij hebben het medisch handboek: Myofascial Pain & dysfunction; Triggerpoint manual geschreven.

Etiologie

Verschillende mechanismen kunnen Myofasciale triggerpoints veroorzaken of zijn hiermee geassocieerd, zoals slechte houding, turen, (stomp)trauma, stress, inadequate ademhaling, deficiente voeding, metabole en endocriene deficienties etc. 

In deze situaties kunnen biochemische veranderingen ontstaan in en om de spiervezels, die kunnen leiden tot een toename en aanhoudende contracties/contractuur en een release van diverse transmitters. In dit geval is er geen sprake van activiteit vanuit de motorische zenuwvezel die verantwoordelijk is voor deze aanhoudende contractie.

Deze aanhoudende contractie van een groep sarcomeren dichtbij de motorische eindplaat, van de tienduizenden in 1 enkele spiervezel, houdt stand zonder de willekeurige alpha-motorische activiteit. Bij langdurige of veelvuldige contracties kan een tekort aan energie ontstaan in de spiervelels. Bij dit te kort zal langzaam de Ph in het weefsel dalen, wat pijn kan veroorzaken m.a.w. indien er een lokale energie crisis in een spiergedeelte ontstaat er kortere en dikkere sarcomeren. De vezels zetten driedimensionaal uit waardoor er compressei ontstaat op de basale lamina van de capillairen. In deze situatie zal de contractuur een verminderde doorbloeding hebben (ischemie en hypoxie) met weer bij langer bestaande situatie pijn, uitstraling, functiestoornissen etc. als gevolg.

Destilatie stoffen uit Triggerpoint dmv push-pull dialyse probe:

  • Protons
  • Serotonine
  • interleukines
  • substance P.

Na lokal twitch respons - de reset van elektrische prikkels/a-specifieke motorische activiteit, worden de waarden van deze chemicaliën genormaliseerd. Wat de klachten ook normaliseerd.

Daarnaast is de pijndemping hypothese welke suggereert dat er betrokkenheid van hogere corticale gebieden, zoals de sensorische cortex, frontale cortex, prefrontale cortex en het limbische systeem. Al deze systemen worden direct of indirect geprikkeld door de dry needling techniek waardoor het gehele systeem ondersteund wordt naar het zoeken van een nieuwe, betere homeostase.

 

 

Medisch Centrum IBIS | Van der Hooplaan 237, 1185 LN Amstelveen | 020 - 640 50 26 | info@mcibis.nl